Welsh Corgi Cardigan on iloinen ja reipas jokapaikan höylä. Se sopii niin lapsiperheeseen kuin sinkulle, ja kerrostaloon, maatilalle tai tallikoiraksi. Se on onnellinen kun saa olla omien ihmistensä kanssa, olipa se sitten mitä tai missä hyvänsä. Cardigan sopii myös kaikenlaiseen harrastamiseen; corgien kanssa harrastetaan ja kilpaillaankin mm. tokossa, agilityssä ja koiratanssissa, ainakin yksi cardigan on jo valmis pelastuskoira ja kaverikoiratoiminnassa on mukana useita corgeja. Cardigan vaatii liikuntaa ja tekemistä, se ei missään nimessä ole sohvakoriste, enkä itse lokeroisi cardigania pelkäksi seurakoiraksi. Se ei kuitenkaan hypi seinille vaikkei sille jatkuvasti tekemistä olekaan tarjoamassa. Cardigan nauttii myös sohvalla kuorsaamisesta omistajan jalkopäässä ja rauhallisesta, tavallisesta kotielämästä. Omat koiramme lähes poikkeuksetta sisällä ollessamme nukkuvat omilla pedeillään vain sivusilmällä seuraillen ihmisten puuhia, ja purkavat energiansa vasta ulos riehumaan ja leikkimään mennessämme  ja lampolassa omiaan touhuillessaan.

Cardigan sopii siis hyvin monenlaiselle ihmiselle tai perheelle, ja sopeutuu paikkaan kuin paikkaan ja se on tyytyväinen elämäänsä kunhan pääsee puuhastelemaan perheensä kanssa. Onkin siis helpompi kertoa minne cardigan ei sovi. Se ei missään nimessä ole pelkästään tarhassa pidettävä ulkokoira. Kuten olen jo useaan kertaan todennut, se haluaa kuulua laumaan eli olla ihmisten kanssa, ja osallistua kodin askareisiin. Cardigan ei myöskään ole muodikas asuste, hetken mielijohteesta hankittava lasten pehmolelu tai pelkkä pikkuinen seurakoira. Se vaatii kunnollisen tapakasvatuksen, jämäkän laumanjohtajan ja reilun kohtelun nimenomaan koirana!

 Cardigan on sopuisa myös muiden eläinlajien edustajien kanssa, kuvassa Usva-kissa ja Tinja

Rotumääritelmä

FCI:n 24.6.1987 hyväksymän rotumääritelmän mukainen, nro 38 d. Käännös SKL-FKK:n hyväksymä 4.2.1992. Brittiläinen rotu.

Yleisvaikutelma

Vankka, sitkeä, liikkuvainen ja kestävä. Korkeuteensa nähden pitkärunkoinen. Häntä kettumainen, rungon kanssa samassa linjassa.

Ominaispiirteet

Valpas, aktiivinen ja älykäs.

Luonne

Valpas, älykäs, varma, ei arka tai hyökkäävä.

Pää

Pää muodoltaan ja vaikutelmaltaan kettumainen. Kallo leveä ja litteä korvien välistä kaventuen silmiä kohti. Otsa hieman kupera. Otsapenger kohtuullinen. Kuonon pituuden suhde kallon pituuteen 3:5. Kuono kapenee hieman kohti ulkonevaa kirsua. Alaleuka selväpiirteinen, voimakas, mutta ei esiintyöntyvä. Kirsu musta.

Silmät

Keskikokoiset, kirkkaat. Ilme ystävällinen ja valpas. Silmät melko kaukana toisistaan, silmäkulmat selvästi erottuvat. Väriltään tummat tai turkin väriin sointuvat, luomet tummat. Ainoastaan blue merle (sinimarmori) värisillä sallittu vaaleansiniset, siniset tai sinipilkulliset silmät, toinen tai molemmat.

Korvat

Pystyt, suurehkot koiran kokoon nähden. Kärjet hieman pyöreät, tyvestä kohtuullisen leveät, n. 9 cm etäisyydellä toisistaan. Korvien kärjet ovat hieman leveämmällä kuin kirsun päästä silmien keskikohdan kautta vedetty suora linja. Korvat niin taakse sijoittuneet, että koira voi vetää ne litteiksi niskaa vasten.

Purenta

Säännöllinen ja täydellinen leikkaava purenta. Hampaat vahvat.

Kaula

Lihaksikas, hyvinkehittynyt, suhteessa koiran rakenteeseen, asettuen hyvin viistoihin lapoihin.

Eturaajat

Lavat viistot, 90 asteen kulmassa olkavarteen nähden, lihaksikkaat. Kyynärpäät tiiviit. Luusto vakaa aina käpäliin saakka. Raajat lyhyet, mutta selvä maavara. Olkavarsi kaartuu rintakehön ympärille. Käpälät hieman ulospäin kääntyneet.

Runko

Rintakehä kohtuullisen leveä, selvä eturinta. Runko melko pitkä ja vahva, rintakehä syvä, kylkiluut hyvin kaareutuneet. Vyötärö selvästi erottuva. Selkälinja suora.

Takaraajat

Vahvat, hyvinkulmautuneet, voimakkaat reisi- ja säärilihakset. Luusto vankka aina käpäliin saakka, raajat lyhyet. Takaa katsottuna kintereet pystysuorassa koiran seistessä.

Käpälät

Pyöreät, tiiviit, melko suuret, päkiät voimakkaat. Kannukset poistetaan.

Häntä

Muistuttaa ketun häntää, selkälinjan tasalle kiinnittynyt ja kohtuullisen pitkä ulottuen maahan tai melkein maahan saakka. Seistessä koira kantaa häntänsä matalalla, liikkuessa se saa nousta hieman selkälinjan yläpuolelle, mutta ei saa kiertyä selän päälle.

Liikkeet

Vapaat ja aktiiviset, kyynärpäät tiiviit, eivät ulko- tai sisäkierteiset. Eturaajojen askeleet pitkät, eivät liian korkeat, tasapainossa takaraajojen työntöön.

Karvapeite

Lyhyt tai keskipitkä, kova. Säänkestävä, tiheä pohjavilla, mieluiten suora.

Väri

Kaikki värit sallitut, valkoisin merkein tai ilman. Valkoinen ei saa olla vallitseva.

Koko

Ihannekorkeus 30 cm. Painon tulee olla suhteessa kokoon.

Virheet

Kaikki poikkeamat rotumääritelmästä suhteutettuna virheen vakavuuteen.