Cardoroth’s...

 

...nimen takaa löydyn minä, Henna Äijälä, taksi- ja lammastalousyrittäjä Pohjois-Pohjanmaalta Raahesta. Toimin myös SEY:n vapaaehtoisena eläinsuojeluneuvojana. Toinen perheemme kaksijalkainen, avopuolisoni Pete Knuutinen, on isona apuna tämän eläinlauman kaitsemisessa, eli täyden kympin arvoinen KePo! (Kepo = kennelpoika ;))

 

Eläinten hyvinvointi on minulle kaikessa ensiarvoisen tärkeä asia. Emme ole ”häkkikenneli” eivätkä koiramme ole pennuntekokoneita, vaan päinvastoin koiramme elävät kotonamme lemmikkeinä, perheenjäseninä, ja ovat pienen lammastilamme kaikissa toimissa mukana. Myös cardiganin käyttäminen apuna lampaiden käsittelyssä kiinnostaa, ja tätä kirjoittaessani olemme ilmoittautuneet ensimmäiselle paimennusleirillemme josta toivomme saavamme oppia paimenkoiran kouluttamiseen.

 

Cardiganien Lisäksi taloudessamme asustaa rottweiler ja tiibetinmastiffeja. Tiibetinmastiffit toimivat tilallamme laumanvartijakoiran alkuperäisissä työtehtävissä, eli ne asuvat ja elävät lampaiden kanssa niitä suojellen, sekä tilaamme ja pihapiiriämme vartioiden.

 

Kasvattajana toivon pystyväni sulkemaan silmäni ulkomuotoon liittyviltä muotihömpötyksiltä ja tuijottamaan kaikkea muuta(kin?) kuin koiran nimen edessä olevaa pitkää tittelirivistöä, se kun ei vielä kerro terveydestä tai luonteesta mitään. Eikä välttämättä oikeanlaisesta ulkomuodostakaan, suuri ei aina ole kaunista. Minulle kaunis ulkonäkö tarkoittaa rodun alkuperäisenkin työtehtävän mahdollistavaa tervettä ja kestävää kokoa, turkin laatua ja erityisesti rakennetta. Rodulle tyypillinen luonne on myös ehdottomasti säilytettävä. Cardiganin tulee olla älykäs, rohkea, ystävällinen ja yhteistyöhaluinen, mutta sopivasti myös itsenäinen ja itsepäinenkin. Ja tietysti  runsain mitoin on löydyttävä sitä ominaisuutta mitä itse erityisesti cardiganeissa rakastan; huumorintajua!

Tiibetinmastiffi taas on osoittautunut erinomaiseksi roduksi eläinvartiointiin. Tiibetinmastiffin ei tule keittää kahveja vieraalle saati osoittaa varkaalle pöytähopeiden paikkaa. Mutta sen tulee olla omistajansa seurassa samoin kuin eläinten kanssa työskennellessään ehdottoman varma ja luotettava. Omille ihmisilleen se on rakastettava nalle, josta kuitenkin vaaran uhatessa kuoriutuu oikea karhu.

 

Kasvatamme myös lampaisiin tottuneiden koirien lisäksi koiriin tottuneita lampaita, ja myymme karitsoita, lihaa, taljoja ja lankoja suoraan tilaltamme. Kuulumme myös maatiaiskanojen (ilmajokelainen kanta) säilyttäjärekisteriin, ja perheeseemme kuuluvat myös kanit ja kissat. Hevosetkin ovat hankintalistalla lähitulevaisuudessa. Tilasta ja tuotteista lisää www.hakapelto.fi Koska päivitämme kotisivujamme vain harvakseltaan, uusimmat uutiset ja astutussuunnitelmamme saat tietää blogeistamme kennelcardoroths.vuodatus.net sekä hakapelto.vuodatus.net tai kysymällä suoraan meiltä.

 

Cardoroth’s Welsh Corgi Cardiganit

2010

Henna Äijälä

Puh. 050 328 8056

hakapelto(a)gmail.com